Top Coat, UV Lak og Lak

Top Coat til fiskegrej, blink og woblere

At finde den rette top coat til blink og woblere er nærmest en videnskab inden for grej bygning. Vi har forsket en del i hvad der virker, og ikke mindst hvad der ikke virker😳
Derfor er her nogle tips som forhåbentligt kan hjælpe dig med dit valg af top coat til dit fiskegrejs projekt.

Top coat på ens blink og woblere er nærmest det vigtigste for at du opnår et flot resultat. Valg af top coat afhænger, selvsagt af hvilket resultat du ønsker, her skal man overveje flere faktorer: 

  • økonomi
  • arbejdstid
  • hærdningstid
  • holdbarhed på det færdige endegrej
  • Antal blink og woblere i ens arbejdsgang
  • hvordan den top coat påvirker gangen på blinket eller wobleren - se tekst i bunden.

Vi gennemgår fordele og ulemper ved tre forskellige top coats til fiskegrej, med udgangspunkt i ovenstående: sprayet lak, UV lak og epoxy*. *Når vi taler om epoxy top coat er det ikke en 5 min. epoxy vi taler om, men epoxy med længere hærdning, typisk 24 timer. En 5 min. epoxy kan godt bruges som top coat, resultatet bliver dog langt bedre hvis man anvender en epoxy med længere hærdningstid.

Sprayet lak som top coat

Spray lak er, umiddelbart, det billigste valg når vi taler om top coat. UVLS, eller spray på dåse kan anvendes. Sprayet lak fungerer ok, er billigt, meget hurtigt og nemt at arbejde med. Man kan lakere mange emner på en gang. Slutresultatet er ikke helt så holdbart, skaller let af og har en mindre levende finish.

UV lak som top coat

UV lak koster i første omgang lidt mere at investere i end sprayet lak. Det gør det, da man til UV lak skal have en UV lyskilde for at lakken hærder ordenligt. Selve lakken er også dyrere pr. gram, men mængden man bruger bliver på agnen - ved spray lak forsvinder det meste af lakken ud i luften og ender derfor ikke på agnen. UV lak er meget stærkt og holder bedre end spray lak, den lidt tykkere lakering giver også mere dybde og effekt på ens agn. Ved at anvende UV lak kan man også opbygge agnen i lag så lakeringen bliver en aktiv del af agnen. Det kan give en 3d effekt. Fx.: et lag lak, male finner, et lag lak, male detaljer på finner osv.

Ved den teknik kan man opbygge super fede detaljer på agnen. Finish op UV lak bliver helt blank, stærk og hård. Det kan dog være lidt svært at arbejde med da lakken først hærder ved påvirkning af UV stråler. Det gør at små løbere sætter sig nemt, eller hvis der er små luftbobler i lakken, sætter disse luftbobler sig fast og kan ikke rettes. Vi anbefaler derfor at man glatter lakken ud med en blød pensel inden man hærder lakken med UV lys.

Epoxy resin top coat

Epoxy resin ligger i midten ifht. pris pr. enhed. Men man bør anvende en “Lure Dryer” for at få det bedste resultat. En “Lure Dryer” drejer rundt med 1-3 rpm. og sørger dermed for at epoxyen fordeler sig jævnt under hærdning. Epoxy resin påføres med engangspensel og evt. luftbobler fjernes med en flamme fra en lille gasbrænder. Arbejdstiden og hærdningstiden ved epoxy er noget tungere end ved en sprayet lak, eller UV lak, men den færdige finish er fuldstændig vild sammenlignet med en sprayet lak. Med en epoxy top coat kan man sige at arbejdstiden man lægger i påføringen belønner sig. Epoxy resin top coat tager tid men resultatet kan være magisk. Epoxy resin er ligeledes praktisk at bruge hvis man vil lakere mange emner af gangen.

preload spinner

Valg af top coat kan påvirke blinket/woblerens gang i vandet 

En spray lak har ikke den store påvirkning på agnens gang i vandet. Men UV lak og epoxy er tykkere end en sprayet lak. Vægtfylden - eller densiteten på epoxy svinger fra produkt til produkt, generelt ligger den på 1,2 - 1,5 gram pr. cm3. Havvand ligger på omkring 1,025 gram pr. cm3 det gør at hærdet epoxy i ren form synker langsomt i havvand. Derfor vil et blink, støbt i hvidmetal, med epoxy som top coat, flyde en anelse mere end hvis det var sprayet med en tynd lak, da den samlede vægtfylde på agnen er lavere. Dette kan både være en ulempe men også en fordel, da man kan anvende det som en slags opdriftmiddel til blink. Den lavere vægtfylde gør at blinket kan fiskes lidt langsommere da det synker langsommere.

OBS: Epoxy top coat, UV lak eller blot lak? Det kan være lidt af en jungle at finde ud af hvad man vælger at “glasere” sine super fede hjemmegjorte endegrejer med - vi anbefaler altid at man laver en prøve inden man behandler ens 100 timers arbejdsindsats med en type top coat, for derefter at finde ud af at ens hårde arbejde er ødelagt. Her taler vi af erfaring…
Er der noget vi mangler så skriv os en mail, så vil vi forsøge at få det på shoppen.