Metalstøbning

Støbning Af Blink

Støb selv blink og gennemløbsblink til havørredfiskeri. Det giver noget ekstra adrenalin, når en havørred hugger på grej man selv har lavet - så er man hooked på at lave fiskegrej selv! Men hvordan starter man lige med at støbe blink? Vi vil gøre det lettere at gøre det selv, derfor kan du finde alt hvad du skal bruge til blinkstøbning og hjemmelavede blink og gennemløbsblink her på shoppen. Hvis du er helt ny inden for blinkstøbning, kan du finde videoguides på vores YouTube kanal.

I videoerne kan du se hvordan vi laver vores blink. Knæk og bræk! følg os her!

støbning af blink, metalstøbning med tin og hvidmetal 

preload spinner

Hvordan støber man metal?

Metalstøbning og hvordan man støber metal afhænger selvfølgelig af hvilken metaltype man ønsker at støbe. Når man snakker om blink støbning, så anvender man ofte hvidmetal, tin, støbetin eller zink. Hvidmetal, tin og støbetin har et lavt smeltepunkt fra 232 °C, det gør det nemt at arbejde med, da man kan smelte mindre mængder med en almindelig gasbrænder eller i en solder pot. Zink har et højere smeltepunkt på 419,5 °C, her kræver det typisk et lidt mere avanceret udstyr til smeltning og håndtering af smeltedampe.

Hvad er Hvidmetal?

Hvidmetal er en metallegering bestående af tin, copper og antimon. Tidligere bestod hvidmetal af bly, legeret med andre metaller, men da bly er giftigt er dette udskiftet med tin. Der er forskellige udgaver af hvidmetal. Vores hvidmetal produceres i Tyskland og har følgende kemiske betegnelse/sammensætning: 

  • Sn87% (Tin) 
  • Sb10% (Antimon) 
  • Cu3% (Kobber)

Anden info:

  • Smeltetemperatur: ca. 242°C
  • Støbetemperatur: 350-400°C
  • Massefylde: 7,3 cm3

Hvad er forskellen på støbetin og hvidmetal?

Støbetin er ofte betegnelsen for 99,9% rent tin. Tin har et smeltepunkt på 232 °C. Tin og støbetin er bløde metaller, som i ren form let kan bøjes efter støbning. Tin og støbetin er derfor ikke så egnet til støbning af blink og gennemløbsblink, da fisken let kan bøje blinket. For at forstærke tin, kan man legere det til hvidmetal. Legering betyder at man blander forskellige metaller og grundstoffer, dette gøres ofte for at kombinere metallernes forskellige egenskaber. Hvidmetal er sammensat for at opnå et let smelteligt metal, 242 °C, som samtidig ikke er så let at bøje som rent tin.

Støbeform til metal

Metalstøbning kræver selvsagt en støbeform. Der er flere muligheder når du vil lave en støbeform til metal. En af de ældste, billigste og hurtigste måder at støbe metal på, er ved at lave en støbeform i olieholdig støbesand. En støbeform i støbesand kan dog kun anvendes 1 gang, så skal man lave en ny støbeform. Man kan genbruge sandet men formen holder kun til én afstøbning. Hvis man ønsker en støbeform som kan bruges igen og igen, kan man lave en i varmebestandig silikone. En støbeform i varmeresistent silikone holder til 100+ afstøbninger og giver et meget mere detaljeret støbe resultat end en støbeform i sand.

 

Kilder:

Legering